duminică, 3 februarie 2013

CLĂTITE AMERICANE (PANCAKES) CU SIROP DE ARȚAR ŞI/SAU DE TRANDAFIRI - RELOADEDCea mică  a fost ultimul rest din compoziție.

INGREDIENTE:

315 gr. făină

2 linguri zahăr tos

2 lingurițe praf de copt

2 ouă 

500 ml. lapte

60 gr. unt topit

puțină sare 

3 plicuri zahăr vanilat.


      Modul de preparare
În rețeta originală erau incluse şi 1-2 linguri de ulei de palmier şi bicarbonat de sodiu, iar în locul laptelui bătut, eu am adăugat lapte normal, nu mă întrebați de ce că nu știu să vă răspund, aveam şi acele ingrediente care erau în rețeta originală... oricum rezultatul este, garantat, unul "pufos".


Într-un bol am amestecat făina, zahărul, praful de copt. Am separat albușurile de gălbenuşuri şi le-am bătut separat, cu puțin zahăr vanilat (albușurile), peste ele am adăugat laptele şi untul topit amestecându-le până se omogenizează. Am adăugat și gălbenuşurile bătute bine, peste amestecul descris mai sus, turnând compoziția puțin câte puțin peste faina din bol, amestecând cu telul încontinuu pentru a nu se forma cocoloaşe.


Am încins bine o tigaie neaderente, am umezit cu ulei un șervețel cu care am "șters" tigaia, nu este nevoie neapărat sa faceți asta, deoarece compoziția are grăsimea din untul topit în ea. Focul a fost foarte mic, pentru a se coace bine clătitele americane şi în interiorul lor fără ca să le ard. Dintr-un polonic normal, fără a-l umple, am turnat compoziția din polonic exact în centrul pancake-ului şi exact în centrul tigăii (asta pentru a lua o formă cât mai rotundă), care a ieșit foarte omogenă,  fără a face mișcarea clasică de la clătitele noastre. Eu le-am lăsat până "bolboroseau" puțin după care erau întoarse. Nu am calculat exact cât a durat, dar semnul că erau făcute pe o parte, erau acele bule care se vedeau pe toată suprafața clătitei, iar pe cealaltă parte o verificam pur şi simplu să-i văd culoarea.

Se așează unele peste altele și se stropesc cu ce toping dorește fiecare,  folosind sirop și dulceață de trandafiri de la vecinii noștri bulgari și mai nou sirop de arțar. 

Poftă buna!

2 comentarii: