luni, 31 octombrie 2011

13 Secrete despre igiena gatitului


O bucatarie curata si manevrarea igienica a alimentelor sunt importante pentru a alunga germenii si a evita deteriorarea alimentelor. Nu uiati sa aruncati regulat gunoiul.
Curatenia in bucatarie incepe cu igiena personala. Spalarea temeinica a mainilor inainte de a gati si intre etapele de lucru este absolut necesara.
De asemenea, manipuland cu grija carnea, pestele si ouale, nu lasam nici o sansa bacteriilor nocive.
Atentie si la ustensilele de bucatarie (mai ales cutite si tocatoare): dupa fiecare folosire, acestea se spala intotdeauna cu apa fierbinte.
Iata si alte reguli importante:
1. La transportul alimentelor sensibile trebuie folosite recipiente izolante sau cu racire, pentru a pastra mereu temperatura scazuta necesara.
2. Alimentele proaspete sau resturile nu trebuie lasate niciodata prea mult timp la temperatura camerei, deoarece germenii se pot inmulti.
3. Tocatoarele din material plastic sunt mai igienice, deoarece in micile crapaturi de pe suprafata lemnului se pot instala usor germenii.
4. Se vor folosi tocatoare diferite pentru prelucrarea alimentelor crude si gatite.
5. In mediul cald si umed creat de lavete sau bureti, bacteriile se inmultesc rapid; de aceea, ele trebuie schimbate regulat.
6. Carnea cruda cere precautii speciale, iar carnea tocata trebuie preparata chiar in ziua cumpararii.
7. Carnea de pasare poate contine salmonella, de aceea se spala foarte bine inainte de a fi preparata. Daca gatim cu piele pasarea, e bine sa o parlim inainte deasupra flacarii.
8. Carnea sau pestele se lasa la dezghetat in frigider, despachetate, pe o farfurie care se poate acoperi. Lichidul rezultat se arunca, deoarece poate contine bacterii nocive. Produsele decongelate se spala temeinic sub jet de apa si in final se prepara imediat.
9. Carnea macra, carnea tocata si carnatii proaspeti se prepara termic temeinic: temperatura din interiorul carnii trebuie sa se ridice la cel putin 70ºC timp de 10 minute, pentru a se distruge salmonella.
10. Pentru preparate cu oua crude se folosesc oua proaspete. Preparatul nu se pastreaza la frigider mai mult de 24 de ore.
11. Ouale de rata nu se consuma niciodata crude si nu se folosesc pentru omleta, maioneza, puddinguri si nici sub forma de oua-ochiuri. Ele trebuie sa fiarba cel putin 8 minute.
12. Crustaceele sau scoicile se prepara neaparat in ziua in care au fost cumparate si se spala temeinic inainte de a fi prelucrate termic. Scoicile care sunt deja deschise trebuie intotdeauna aruncate. Pentru un plus de siguranta, e bine sa faceti la fel si cu cele care nu s-au deschis in timpul prepararii. Este obligatorie si respectarea timpilor corecti de preparare termica.
13. Cochiliile de scoici Saint Jacques nu se folosesc ca decor alaturi de mancare decat dupa spalare temeinica, frecare cu peria si fierbere, pentru a ucide toti microbii.
Preluat de la  LumeaRetetelor.ro

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu