luni, 22 august 2011

BORȘ DE PEȘTE


INGREDIENTE:
- 1 pește mare (am folosit parte dintr-un un Ten - crap chinezesc de 5,5 kg), ideal este să ai și ceva pestișori mai mici pentru gust, aceștia se scot în momentul în care au fiert. Capul peștelui nu trebuie să lipsească din borșul de pește, este cel ce dă gust ciorbei. Am folosit 5 bucăți din peștele destul de mare: capul, coada și 3 ’’rondele”. Era destul de aglomerată oala cu ciorbă.
- 1 kg. de borș, pe care eu îl fac în casă, în vas de lut.
- 2 ardei grași (am pus unul verde si unul roșu pentru ceva culoare).
INGREDIENTELE
ARDEIUL SI CEAPA TOCATĂ
LEGUMELE TOCATE
- 2 cepe mari.
- 2-3 morcovi (eu am pus trei să iasă mai dulce ciorba).
- o rădăcină de pătrunjel.
- o țelină relativ mică.
- 2 ouă.
- o legătură de leuștean.
- o ceașcă cu orez.
CĂLIREA ARDEIULUI SI A CEPEI
- 3 linguri cu smântână cu care se poate drege borșul, înainte de-al turna peste supa de legume.
Se toacă ceapa și ardeiul pe care le călim cu puțin ulei, când acestea sunt aproape moi se toarnă aproximativ 1 kg. apă, (eu am făcut trasferul din wok într-o oală de ciorbă, puteam foarte bine să călesc ceapa și ardeiul direct în oală) după care se adaugă zarzavaturile tocate din timp. După ce acestă supă de legume este fiartă adăugăm borșul, peștele și orezul. Trebuie să fim atenți ca pește fierbe destul de repede și riscăm sa-l facă bucăți mici (așa cum s-a întâmplat la mine cu aproape toate bucățile mari de pește din ciorbă).
            Punem sare după gust, se poate adauga și vegeta (nu-s adeptu’). La ultimul clocotit se adaugă ouăle batute, puse încet și răsfirate cu furculița-n zeama de pește. Adugăm leușteanul tocat, după placul fiecăruia, mai mare sau fin tăiat.

BORȘ DE PEȘTE...LA FINAL
Nu este o rețetă proprie sau cu ceva pretenții, recunosc că am poftit la una din multitudinea de rețete de borș de pește, am copiat și adaptat-o după bunul meu plac, totodată am postat-o, că nu am mai facut-o de mult. Așa că: greșeala recunoscută este pe jumătate iertată, așa am fost eu învățat... 

Poftă bună!

Un comentariu:

  1. Sunt innebunita dupa peste! Si chiar daca fac putin altfel ciorbita asta, tot salivez la portia ta!!

    RăspundețiȘtergere